Boomfeestdag Floriade
Powered by Patrick Assink en Oscar van Doorn
Houtgebruik statements

Bos- en houtgebruik gaan goed samen

Hout gebruik is hot en de houtverwerkende bedrijven varen daar wel bij. Toch blijft het verhaal dat hout een herkomst uit een boom heeft moeilijk. Hout gebruiken prima, dat is immers duurzaam, maar een boom omzagen geeft maatschappelijk heel wat weerstand. Dat is vreemd gezien de huidige tijdsgeest.

Om deze realiteit aan te pakken vindt u hier statements van bedrijven over hout en hout gebruik die op een realistische en acceptabele manier de link leggen met de bomen en het bos.

In de praktijk willen we ook het Houtpaviljoen op de Floriade steunen omdat door de Boomfeestdag daar de boodschap van “zaadje, tot boom, tot bos tot houten product” wordt verteld. Er gaan 1,5 miljoen bezoekers komen waarvan 400.000 kinderen. De boodschap sluit aan bij de maatschappelijke bewustwording die wij willen bewerkstelligen.

Met dit initiatief willen we de maatschappelijke bewustwording en acceptatie van houtgebruik ondersteunen en de samenwerking binnen de houtverwerkende bedrijven bevorderen. Van bosbouwer, tot zager, tot handelaar en gebruiker.

Patrick Assink en Oscar van Doorn

Visies van donateurs

Hout is duurzaam en gezond - Het gebruik van hout kent vele voordelen. Zo is bouwen met hout onderhoudsvriendelijk, geeft het ontwerpvrijheid en is duurzaam. Onze missie is om alleen hout te betrekken uit verantwoord beheerde bossen en ook investeren wij in het zogenaamde STIP Bos, in Nederland! Wij doen dat door een boom te planten voor elk verkocht kozijn. Maar wist je al dat hout ook gezond is? Hout vermindert stress, zorgt dat je je lekker voelt en zorgt dat de leerprestaties en de werkproductiviteit verbeteren. Bovendien heeft het gebruik van hout ook nog eens een gunstig effect op het centrale zenuwstelsel, zo tonen onderzoeken aan. Daarom zijn wij zo blij met hout: de waardevolle en gezonde grondstof in onze prachtige gevelelementen.

Marion van Wijngaarden - Kievit Kozijn Kievit Kozijn

Hout is al eeuwenlang het meest gebruikte bouwmateriaal. Vandaag de dag willen wij uitsluitend hout toepassen uit duurzaam beheerde bossen. Dit moet het uitgangspunt zijn voor alle kozijnen, ramen en deuren. Nog even ter herinnering de voordelen van hout op een rij: Mooi – veilig – sterk – isolerend – te onderhouden – milieuvriendelijk – maar vooral duurzaam: het legt co2 vast en is recyclebaar. Bewaak de bossen en geef ze een terechte en verdiende economische waarde. De vaststelling dat hout volledig biologisch van oorsprong is en daarmee van nature een cyclisch materiaal, maakt de keuze voor hout de meest logische.

Bouke de Jong - De Jong & van Aartrijk Timmerfabriek De Jong & van Aartrijk Timmerfabriek

Duurzaam bos beheer is een beetje hetzelfde als het renoveren van woningen. Het lijkt misschien ver gezocht, maar bij renovatie vervang je alleen dat wat nodig is, zodat de woning kan blijven bestaan en dus verbeterd wordt. Bij duurzaam bosbeheer doe je hetzelfde, je kapt maar een deel van de bomen zodat het bos kan blijven voortbestaan. Daarom gebruiken wij uitsluitend duurzaam hout voor onze kozijnen.

Hanneke Ovink-Menkveld - Wesselink Kozijnen Wesselink Kozijnen

Wij zijn een Nederlandse importeur, groothandel en ontwikkelaar van bevestigingsmaterialen met een specialisme voor schroeven. We ontwikkelen schroeven in ons eigen merk Dynaplus®. Zonder hout geen schroeven natuurlijk! En mede om die rede zijn we een 5-jarige samenwerking aangegaan met Stichting Stukje Natuur. We hebben zaterdag 19 maart deze samenwerking een leuke en informatieve kick-off gegeven tijdens onze Hoenderdaal bomenplantdag. Samen met collega’s en hun kinderen hebben we de eerste 500 douglas-bomen gepland. De komende vijf jaar zullen er jaarlijks ongeveer 1500 bomen gepland worden op Landgoed Prattenburg in Veenendaal. Daarmee slaan we in een periode van 50 jaar ongeveer 775.00 kilo co2-uitstoot op in hout. We kiezen heel bewust boomsoorten die over een jaar of 50 al volgroeid zijn en die goed gebruikt kunnen worden om mee te bouwen. We zorgen met de zogenaamde onderplant van klimaat-robuuste boomsoorten voor meer biodiversiteit en op deze manier dragen we optimaal mee aan de verfraaiing van het bos én de productie van hout! De kinderen van onze collega’s hebben op de bomenplantdag heel fanatiek boompjes gepland; en voor hen is het goed mogelijk zij deze bomen straks gerooid te zien worden voor een nieuw leven buiten het bos. En wie weet bouwen zij daar straks wel iets mee of van? En hoe gaaf zou het zijn als daar dan onze schroeven weer in gebruikt worden!? We vinden het als bedrijf een mooie gedachte om op deze manier bij te dragen aan een stukje kennis over het bos en waar ons hout vandaan komt. Én hoe we op deze manier bij kunnen dragen aan een gezondere en mooiere wereld.

Bart Veldhuizen - Hoenderdaal Fasteners Hoenderdaal Fasteners

Klimaatverandering, stikstofcrisis en woningtekort zijn grote en belangrijke uitdagingen van deze tijd. Als houtsector leveren wij een goede bijdrage aan de oplossing van deze problemen. Hout is een prachtig en duurzaam materiaal met eindeloos veel mogelijkheden. De bomen die groeien in de bossen zuiveren de lucht, leggen CO2 vast, bieden natuurwaarde en nog zo veel meer. Van hout worden huizen gebouwd. Fijne, gezonde en duurzame woningen die licht én sterk zijn. En niet alleen huizen maar ook een wolkenkrabber. CO2 – neutraal bouwen, besparen op transportbewegingen, korte bouwtijd, behoud van bossen en een hernieuwbare grondstof. Goede redenen om als NBvT te blijven werken aan de ontwikkeling, stimulatie en innovatie van bouwen met hout.

Taco Schoonderwoerd - NBvT NBvT

Voor elk kozijn dat we als Helwig maken willen we graag een boom planten. Bomen halen immers CO2 uit onze atmosfeer en vormen die om tot zuurstof en daarnaast gebruiken wij het om mooie kozijnen van te maken.We kunnen toch geen veiligere manier bedenken om CO2 op te slaan en daarmee een bijdrage te leveren aan een Duurzamere wereld.

Wil Helwig - Helwig Kozijnen Geleen Helwig Kozijnen Geleen

Door afgelakte, beglaasde en geplaatste kozijnen van HOUT toe te passen spaart u de natuur en het milieu. Deze kozijnen van HOUT kunnen net zo lang mee als de woning want ze zijn niet alleen in elke mode kleur aan te passen , maar ook aan regelgeving, zoals inbraakwerendheid dubbel,-en trippel glas. In deze periode wordt CO2 in het HOUT opgeslagen en kan er weer voldoende HOUT bij groeien. Samengevat: Een kozijn van HOUT is net zo duurzaam als ons 100-jarig bedrijf.

Rob van den Oudenrijn - Van den Oudenrijn TimmerSelekt Van den Oudenrijn TimmerSelekt

HOUT is warm en prachtig bewerkbaar. Het biedt eindeloos veel mogelijkheden. Het is veilig, sterk, betrouwbaar en ook nog eens uitermate duurzaam. Bomen leveren een grote CO2 reductie. En voor de winning en productie van hout is ook nog eens weinig energie nodig. In alle opzichten is hout dus een gezonde bezigheid. Hout geeft een gezonde toekomst. Werken met het product HOUT straalt rust uit. Wij zijn blij om te mogen werken met dit mooie product. De veelzijdigheid bij ontwerpen van houten kozijnen geeft ons een voorsprong ten aanzien van andere materialen.We omarmen HOUT als het warme ‘goud’ met liefde!

Hans Wesselink - Groothuis Timmerfabriek BV Groothuis Timmerfabriek BV

Bos en Hout, onlosmakelijk verbonden aan elkaar.

Evan Buytendijk - Ingenieursbureau Evan Buytendijk BV Ingenieursbureau Evan Buytendijk BV

Al vijf generaties verwerken en gebruiken wij duurzaam geproduceerd hout. Het "houtmetier" zit in onze genen. Geen wonder dat we een bijzondere band hebben met dit natuurlijke materiaal. Hout is oersterk, duurzaam én mooi. Bovendien is het een oneindig hernieuwbare grondstof, die ook nog eens de lucht zuivert. Het kan honderden jaren meegaan, zeker wanneer het met moderne middelen en methoden onderhouden wordt. Wij vinden het vanzelfsprekend dat we bewust en zorgvuldig omgaan met onze grondstoffen. We weten precies waar we het vandaan moeten halen, wat goed en minder goed hout is en wat je er wel en niet mee kunt. Zo voorkomen we dat onnodig bomen worden gekapt. We gebruiken het liefst gecertificeerde Europese houtsoorten en zien erop toe dat restafval wordt gerecycled of ingezet voor biomassa. Wegwerphout bestaat wat ons betreft niet. Vanuit onze passie voor hout vinden wij het vanzelfsprekend dat we bewust en zorgvuldig omgaan met onze bossen. Met respect voor natuur, mens en milieu.

Patrick Assink - Assink Hout Assink Hout

Door duurzaam hout toe te passen in de bouw zorgen we er voor dat de bossen blijven bestaan.
Door ca 3 bomen per ha te kappen houd het bos waarde voor de lokale bevolking en blijft het bos bestaan!
Als we geen hout gebruiken uit de bossen zie je veelal dat bos volledig gekapt word en dat er "rubberplantages" ontstaan.

Vandaar de slogan: "Kies voor hout, red het woud".

Rick van Houten – directeur - Timboco Kozijntechniek BV Timboco Kozijntechniek BV

Kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geproduceerd hout zijn de toverwoorden om de maatschappij het concept van verantwoorde houtkap, als aanjager van circulariteit en duurzaamheid, in te laten zien.
De maatschappelijke weerstand tegen het kappen van bomen kan weggenomen worden door geen hout meer te gebruiken uit bossen waar roofbouw wordt gepleegd. Dergelijke houtkap gaat namelijk wél ten koste van natuur en milieu.
Wij streven naar een volledig duurzame houtsector waarbij bossen juist groeien en houtproducten in de bouw van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn.
Hout dat langer meegaat houdt de CO2 langer vast en geeft de nieuwe generatie bomen meer tijd om te groeien alvorens ze nodig zijn in nieuwe houtproducten!

Eric Kouters - HOUT100% HOUT100%

Hout is een product wat perfect thuishoort in een duurzame maatschappij. Bomen slaan van nature Co2 op en fungeren met hun zuurstof productie als de longen van de aarde. Op deze grondstof moeten we dan ook zuinig zijn. Duurzaam bosbeheer is hierbij een pre en door voor elk kozijn een nieuwe boom te planten in Nederland kunnen we met onze PlanetProof Kozijnen actief ons steentje bijdragen voor een beter milieu.

Michel Nijenhuis - Timmerfabriek Neede B.V. Timmerfabriek Neede B.V.

Als lid van de TSG zijn wij ervan bewust dat het gebruik van Duurzaam Hout bijdraagt aan een Groenere Wereld. De voordelen van Hout zijn o.a. de duurzaamheid en de uitgebreide mogelijkheden in vorm en uitvoering. Vanzelfsprekend gebruiken we alleen de houtsoorten uit verantwoorde beheerde bossen en plantages. We hopen dan ook dat Nederland blijft kiezen voor milieuvriendelijke houten kozijnen met een warme uitstraling, hoge stabiliteit en beste isolatie waardes.

Stefan Bertens - TimmerSelekt Doornenbal TimmerSelekt Doornenbal

Bij Kegro kijken we verder dan de deur alleen; we hebben oog voor de toekomst. Wij houden van hout! Hout is mooi, veelzijdig, sterk, milieuvriendelijk en met verantwoord bosbeheer een onuitputtelijke grondstof. Kortom; een geweldig materiaal om mee te werken. Houten buitendeuren zijn niet alleen sterk en duurzaam, maar ook recyclebaar en geschikt als grondstof voor groene energie. Een onmisbaar element voor een maatschappelijk verantwoord beleid binnen onze industrie is het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen. Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld, is het enige bouwmateriaal dat mooier wordt naarmate het ouder wordt en is het enige bouwmateriaal dat opnieuw kan groeien zonder CO2 uit te stoten!

Koen Kersten - Kegro Deuren Kegro Deuren